ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Το περιεδρικό απόστημα είναι μια κοιλότητα γεμάτη με πύον, η οποία βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, είτε στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα είτε του ορθού που είναι το τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου.

Αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, η χρόνια φάση της οποίας είναι το περιεδρικό συρίγγιο. Mπορεί να δημιουργηθεί από την απόφραξη των πρωκτικών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον πρωκτό.

Αρχικά υπάρχει μία διάχυτη φλεγμονή, που χαρακτηρίζεται από οίδημα και ερυθρότητα, η οποία δεν έχει ακόμα την υφή ενός αποστήματος. Στη συνέχεια οι λοιμώδεις μικροοργανισμοί διέρχονται στους πρωκτικούς αδένες, δημιουργώντας περιορισμένες περιοχές με πύον στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού.

 

Συμπτώματα

Ο ασθενής νιώθει οτι υπάρχει κάτι ενοχλητικό στην περιοχή του πρωκτού το οποίο στη συνέχεια γίνεται επώδυνο. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα σε μια επώδυνη εξέρυθρη σκληρία στην περιοχή γύρω απο τον πρωκτικό δακτύλιο. Ο ασθενής αδυνατεί να καθίσει και μπορεί να εμφανίσει ρίγος και πυρετό.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία του αποστήματος ειναι η ευρεία διάνειξη  και η παροχέτευση του. Αυτό γίνεται τις πλείστες των περιπτώσεων στη χειρουργική αίθουσα υπο μέθη ή και γενική αναισθησία,ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Εαν δεν γίνει σωστή αντιμετώπιση υπάρχει ο κίνδυνος της υποτροπής και της εμφάνισης επιπλοκών.

Η μετέπειτα πορεία του ασθενούς ειναι θεαματική,εχουμε άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων,με ύφεση του πυρετού και της κακουχίας.

Ο ασθενής κατόπιν λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και χρήζει αλλαγών και την στενή παρακολούθηση απο τον χειρουργό.

 

 

Χρησιμότητα του άρθρου