ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ – ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία βρίσκεται στο παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και έχει μέγεθος όσο ένα δάχτυλο.Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος που συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος της σκωλικοειδίτιδας συνήθως αυξάνεται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σκωληκοειδίτιδα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των 10 και 30 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας ;

Τα κλασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν :

1.Πόνος κοντά στον ομφαλό που στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος τείνει να επιδεινωθεί με την πίεση με το βήχα, με το περπατήμα ή με τις κινήσεις

2.Απώλεια της όρεξης

3.Ναυτία και / ή έμετο αφού αρχίσει ο κοιλιακός πόνος

4. Πυρετός (όχι πολύ υψηλός) που αρχίζει μετά από τα άλλα συμπτώματα

5.Επώδυνη ούρηση

6.Εμετός που προηγείται του κοιλιακού άλγους

7.Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Αν έχετε κάποιο από τα αναφερόμενα συμπτώματα , ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική . Μην τρώτε , πίνετε , ή χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα για τον πόνο , όπως αντιόξινα , καθαρτικά ή μαξιλάρια θέρμανσης , γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει χειρότερη φλεγμονή.

Πού οφείλεται;

Η αιτία της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε σαφής. Μερικές φορές είναι το αποτέλεσμα κάποιου εμποδίου (πχ πέτρα) που αποφράσσει την σκωληκοειδή απόφυση ή μιας λοίμωξης Και στις δύο περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν ταχύτατα, προκαλώντας τη φλεγμονή της σκωληκοειδίτιδας . Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως είναι πιθανόν να ακολουθήσει ρήξη της σκωληκοειδούς και περιτονίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη . Τα συμπτώματα της είναι συχνά παρόμοια με άλλες ασθένειες , συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης ή της λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, της γαστρίτιδας , της εντερικής λοίμωξης , και προβλημάτων των ωοθηκών .

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

1.Κοιλιακές εξετάσεις για τον εντοπισμό της φλεγμονής

2.Εξέταση ούρων για να αποκλείσει τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

3.Εξέταση του ορθού

4.Εξέταση αίματος για να δούμε αν το σώμα σας καταπολεμά τη λοίμωξη

5.Αξονική τομογραφία και / ή υπέρηχο

Πως θεραπεύεται;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή. Η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς μπορεί να γίνει με την παραδοσιακή επέμβαση ή με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή που γίνεται με τρείς οπές των 0,5mm.

 

Σκωληκοειδεκτομή : Τι να περιμένετε

Εντός 12 ωρών έπειτα από την επέμβαση μπορεί να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Συνήθως, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες σε 3-4 μέρες. Εάν η χειρουργική επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά , η τομή είναι μικρότερη καθώς και ο μετεγχειρητικός πόνος και η ανάκαμψη και η έξοδος από το νοσοκομείο ταχύτερη.

 

Μπορεί να προληφθεί η σκωληκοειδίτιδα;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προληφθεί η σκωληκοειδίτιδα.

Χρησιμότητα του άρθρου