ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΑ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή στην ιεροκοκκυγική χωρα.Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται πιο συχνά από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά είναι πιθανό να σχετίζεται κ με κύστη που σχηματίστηκε στην εμβρυική ζωή κ είναι δυνατόν να περιέχει διάφορα τμήματα ανθρωπίνου ιστού.

Είναι πιο συχνή στους άρρενες από ότι στις γυναίκες. Εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικίες από την εφηβεία ως τα 45 έτη, κ παρουσιάζουν αυξημένη  εμφάνιση σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αυτά εξαρτώνται από το στάδιο φλεγμονής της πάσχουσας περιοχής. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή διόγκωση μέχρι κ η δημιουργία μιας ευμεγέθους κ επώδυνης διόγκωσης όταν έχουμε αποστηματοποίητη της περιοχής. Πολλές φορές υπάρχει εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο, το οποίο καλείται συρίγγιο. Άλλοτε φαίνεται μια ερυθρή ,επώδυνη κ σκληρή μάζα κ  μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό κ καταβολή του οργανισμού. Η νόσος εμφανίζει διάφορα στάδια, η χωρίς επιπλοκή κύστη δεν προκαλεί ενοχλήματα, απλά υπάρχει εκροή δύσοσμου υγρού, αντιληπτή στο εσώρουχο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην οξεία φάση η καταλληλότερη θεραπεία είναι η άμεση διάνοιξη κ παροχέτευση της αποστηματοποίηθεισας κύστης έτσι ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή κ να ανακουφιστεί ο ασθενής ,κ σε δεύτερο χρόνο να γίνει εκτομή της επί υγιούς.

Στην χρονίζουσα κύστη κόκκυγος η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση με σκοπό την πλήρη εξαίρεση της κύστης μαζί με τα ενδεχόμενα συρίγγια έτσι ώστε να μην έχουμε υποτροπή της νόσου.

Διάφορες μέθοδοι έχουν περιγραφή για την θεραπεία, η επέμβαση εκλογής όμως εξατομικεύεται στην κάθε περίπτωση ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Υπάρχει η «ανοιχτή», η «κλειστή» κ η «ημίκλειστη» τεχνική, ο χειρουργός όμως είναι αυτός που αποφασίζει σε συνεργασία με τον άρρωστο για την μέθοδο εκλογής. Η κάθε μια έχει ποσοστό υποτροπής με πιο ασφαλή ως προς αυτό την «ανοιχτή» τεχνική.

Στην εποχή μας κ λόγω της εισβολής της τεχνολογίας στην ιατρική χρησιμοποιούνται αντί του κλασικού νυστεριού εξελιγμένες μορφές ενέργειας όπως το Laser ή ραδιοσυχνότητες (R-F),που βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση κ στον μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Τα τελευταία χρόνια (3-4) γίνεται συζήτηση κ για την αναίμακτη μέθοδο με την χρήση ειδικής κάμερας-εργαλείο με την οποία ο χειρουργός καθετηριάζει ουσιαστικά τον πόρο του συριγγίου κ καυτηριάζει το εσωτερικό του έτσι ώστε να έχουμε τον καθαρισμό κ την ομαλή επιθηλιοποίηση του ιστού με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της κύστης κ των συμπτώματα, χωρίς την χρήση νυστεριού.

Σε κάθε περίπτωση ο χειρουγός είναι αυτός που επιλέγει την βέλτιστη μέθοδο για τον ασθενή.

ΜΕΤΕΧΓΕΙΡΗΤΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ Κ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα επιλέξουμε χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος με αλλαγές που σκοπό έχουν την διατήρηση του τραύματος καθαρού. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά επιθέματα που σκοπό έχουν την βέλτιστη κ ταχεία επούλωση.

Τέλος ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του από την επομένη ή κ την ίδια ημέρα.

 

 

Χρησιμότητα του άρθρου