ΣΠΙΛΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι σπίλοι ή ελιές όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε είναι ένας πολύ κοινός δερματικός σχηματισμός – ογκίδια που αποτελούνται από μελανινοκύτταρα.Τα κύτταρα αυτά είναι οι μονάδες παραγωγής μελανίνης στο δέρμα μας ,ουσία που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συνήθως είναι χρώματος καφέ ,σπανιότερα μπλέ, μαύρες ή μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος, μπορεί να είναι επηρμένες ή επίπεδες το σχήμα τους είναι συνήθως στρογγυλό ή σφαιρικό. Οι περισσότερες είναι ακίνδυνες εκτός και αν τραυματιστούν.

Ανάλογα με την εντόπιση και το βάθος της μελανίνης διαιρούνται σε συνδεσμικούς, μεικτούς και χοριακούς σπίλους. Οι συνδεσμικοί είναι επίπεδοι ενώ οι χορειακοί είναι θολωτοί και προβάλουν από το δέρμα.

Κάθε αλλαγή στη μορφή,το μέγεθος  ,το χρώμα και γενικά στην κλινική εικόνα ενός σπίλου θα πρέπει να ελέγχεται  και να μας οδηγεί στην αφαίρεση του και τον ιστολογικό έλεγχο. Η ύπαρξη στο κληρονομικό ιστορικό ατόμου με μελάνωμα θα πρέπει να μας οδηγεί στην χαρτογράφηση του σώματος .Δεν είναι όλοι οι σπίλοι μελάνωμα αλλά επί υποψίας θα πρέπει να ελέγχονται.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων (άνω των 100) ή σπίλους που ξεπερνούν τα 8 mm.Η χειρουργική αφαίρεση μεγάλων γιγαντιαίων σπίλων μειώνει την εμφάνιση μελανώματος χωρίς όμως να τον εξαλείφει.

Οι πλειονότητα των σπίλων δεν απαιτούν κάποια θεραπεία. Πολλές φόρες οι άνθρωποι επιθυμούν την αφαίρεση τους και για αισθητικούς  λόγους ή επειδή προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Η αφαίρεση τους γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία κ εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος των σπίλων.

 

Χρησιμότητα του άρθρου