ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΗΛΗΣ

Τι είναι και πως δημιουργούνται

Αποτελούν μια ανατομική διαταραχή του κοιλιακού τοιχώματος ή άλλων σημείων του ανθρωπίνου σώματος κ κυρίως στο πρόσθιο τοίχωμα του κορμού.

Εμφανίζονται σε σημεία που από τη φύση είναι πιο ευένδοτα κ κάτω από διάφορες συνθήκες επέρχεται ρήξη των τοιχωμάτων στα σημεία αυτά ή χαλάρωση κ εκφύλιση τους με αποτέλεσμα την προβολή διαφόρων οργάνων από το σημείο της ρήξης-χαλάρωσης.

Η προβολή προς τα έξω οφείλεται στην  αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που φυσιολογικά υπάρχει ,αλλά κ της καθημερινής δραστηριότητας του σώματος όπως βήχας, άρση βάρους.

Οι κήλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν κ μετά από κάποια επέμβαση ιδίως στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα κ οφείλονται σε αδυναμία επούλωσης της χειρουργικής τομής.

Οι κήλες αναλόγως της ανατομικής περιοχής που εμφανίζονται διακρίνονται σε:

  • Επιγαστρικές
  • Oμφαλοκήλη
  • Κήλη του Spigel
  • Βουβωνοκήλη
  • Μηροκήλη

Υπάρχουν κ άλλων σημείων που αφορούν όμως άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

Η κήλη ημπόρει να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία κ η φυσικοί τους εξέλιξη από την εμφάνιση τους είναι η αύξηση του μεγέθους τους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Είναι πόνος κ πιθανόν καυσαλγία στην αρχή της δημιουργίας της κ ακολουθει η αιφνίδια ύπαρξη ενός μαλακού «όγκου» στο σημείο εκείνο ο οποίος μεταβάλλεται με τις κινήσεις ,την άρση βάρους βήχα κλπ ,κ τις περισσότερες φορές επανέρχεται στη ανατομική του θέση (ανατάσσεται).

Αν δεν είναι εφικτή η επιστροφή του προπιπτοντος οργάνου τότε ονομάζεται μη ανατασσομένη,ενώ αν αυτό περισφιχθεί η κήλη ονομάζεται περισφιγμένη κ αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσο χειρουργείο.

 

 

 

 
Για ραντεβου 210-9849743ifistopoulos@gmail.comΑφροδιτης 48 Π. Φαληρο